Od jakiegoś czasu myślę nad inicjatywą, stworzenia stowarzyszenia zrzeszającego posiadaczy i hodowców, czy nawet miłośników żółwi. Jesteśmy prawdopodobnie jedynym krajem w Europie gdzie nic takiego nie działa a środowisko jest kompletnie niezrzeszone.
Funkcjami takiego stowarzyszenia według mnie powinny być przede wszystkim:
- Szerzenie wiedzy dotyczącej żółwi zarówno w środowisku terrarystycznym jak i w społeczeństwie, czy wśród urzędników różnego szczebla.
- Organizacja sympozjów, odczytów, konsultacji, wydawanie biuletynów, czy nawet książek w powyższym celu.
- Działania mające na celu poprawę sytuacji żółwi w rękach przywatnych, ogrodach zoologicznych i ośrodkach rehabilitacyjnych, o ile takie powstaną.
- Aktywna współpraca z innymi organizacjami pozarządowymi i rządowymi oraz udzędami.
Aby stworzyć stowarzyszenie zarejestrowane w KRS będzie potrzebne nam 15 osób będących członkami założycielami, dobrze napisany statut i wiele chęci do działania. Mam nadzieję, że się uda. Wstępnie spotkanie założycielskie jest planowane na 6 grudnia, może być ewentualnie przeniesione na styczeń 2009.
Napiszcie co myślicie o tym pomyśle. Wszystko jest jeszcze bardzo elastyczne więc liczę również na Wasze pomysły i inicjatywę!
Ostatnio zmieniony przez Serpentin 2008-11-10, 19:55, w całości zmieniany 1 raz
Posiadane gatunki: Graptemys - Żółw ostrogrzbiety
Posiadane gatunki 2: Graptemys - Żółw ostrogrzbiety
Posiadane gatunki 3: Graptemys - Żółw ostrogrzbiety
Posiadane gatunki inne: Labrador Retriever,KOSZATKa,mieczyki.raczki.
Posiadane gatunki 4: Graptemys - Żółw ostrogrzbiety
Posiadane gatunki 5: Graptemys - Żółw ostrogrzbiety
Wysłany: 2008-11-09, 15:26
MataManX, Pomysł świetny ale termin spotkania chyba zbyt bliski. Z przyjemnością spotkałabym się z prawdziwymi miłośnikami tych zwierząt. pozdrawiam
Wysłany: 2008-11-09, 15:35
Termin spotkania założycielskiego będzie terminem jednego ze spotkań żólwiarzy w Poznaniu, więc nie trzeba stowarzyszenia, żeby się spotkać. Pozatym miesiąc to masa czasu. W tym roku o Sympozjum PST dowiedziałem się na trzy tygodnie przed nim, a mimo to przygotowałem na nie referat i wysąpiłem. Dla chcącego nic trudnego...
Posiadane gatunki: Trachemys scripta scripta - Żółw żółtobrzuchy
Wysłany: 2008-11-09, 15:46
A myślisz, że stowarzyszenie by trwało długi czas? Teraz jestem za młody, żeby jeździć na spotkania itp., lecz za kilka lat czemu nie. Jeśli byście mieli jakiś pokój czatu, albo IRC czy forum, to chętnie bym wchodził. Nie jestem rówież super hodowcom i nie wiem wszystkiego o żółwiach, ale jako tako się orientuję. Jeśli coś źle napisałem to sorka (pierwszy raz mam do czynienia z jakimś stowarzystwem)
_________________ Badi 4ever!!
''Im więcej pracujesz tym mniej masz czasu na zarabianie pieniędzy. ''
Posiadane gatunki: Pelodiscus sinensis - Żółwiak chiński
Posiadane gatunki 2: Pseudemys nelsoni - Żółw czerwonobrzuchy
Posiadane gatunki 3: Graptemys - Żółw ostrogrzbiety
Posiadane gatunki inne: Chelus fimbriatus - Matamata
Posiadane gatunki 4: Mauremys caspica leprosa - Żółw kaspijski
Posiadane gatunki 5: Trachemys scripta elegans - Żółw czerwonolicy
Wysłany: 2008-11-12, 09:34
Jak najbardziej jestem za tym pomysłem bo wiem jak bardzo jest to potrzebne. Niestety muszę przyznać że żaden ze mnie działacz i nie potrafił bym zrobić najważniejszego, czyli walczyć ze sklepami zoologicznymi... Mam jednak znajomych w firmie reklamowej u siebie w Gorzowie, więc dał bym radę załatwić w miarę nie drogi [chociaż reklama kosztuje, trzeba brać pod uwagę paręset zł] wydruk i kolportaż ewentualnych ulotek na temat hodowli i wymagań żółwi. Moja dziewczyna zajmowała się oprawą graficzną ulotek jakiś czas, więc potrzebny byłby tylko tekst i zarys projektu
Oczywiście to dopiero po uzbieraniu odpowiednich składek, czyli pewnie niezbyt szybko.
Tak sobie myślę, może się okazać że taniej będzie wydrukować ulotki hurtem po znajomości i porozsyłać je do członków pozostałych miast.
Oczywiście wiem że przesadzam z wybieganiem w przyszłość ale po prostu zastanawiałem się jaka mogła by być moja rola w takim stowarzyszeniu...
Podoba mi się nazwa Emys... jest w pewnym stopniu psychologiczna tak samo jak salamandra ;P
_________________ Czesto patrzac po wypowiedziach innych, zastanawiam sie czy to ja nie pasuje do reszty, czy reszta do mnie.