Żółwie wodne
Żółwie lądowe
Ogólne
| Najprostszy wybieg balkonowy |
|
|
|
| Czwartek, 23. Sierpień 2007 19:14 | |
|
Jeśli brak nam czasu i pieniędzy a szczerze zależy na tym, aby żółwie mogły wykorzystać trochę naturalnych promieni słonecznych wystarczy zrobić najprostszy wybieg nazwany przeze mnie „niby nic, a cieszy”, zamiast miesiącami odkładać wykonanie "czegoś wspaniałego". Do wykonania tego wybiegu potrzebujemy: · kartonowe pudło (można dostać za darmo w większości sklepów) · worki na śmieci (zaledwie kilka, ciężko tu liczyć koszty)· nożyk do tapet (chyba każdy takowy posiada, jeśli nie mogą być ostre nożyczki) · taśmę klejącą ( koszt ok. 50 gr.) · ziemię i np. torf ogrodniczy (5l ziemi – 1,5zł ; 10l torfu – 5 zł ) Na początku należy zastanowić się w jaki sposób stać będzie karton. Jeśli jest on wysoki i wąski, kładziemy go na jednym boku i w bocznej (teraz już górnej) ściance wycinamy nożykiem otwór pozostawiając po ok. 1 cm z każdem strony – aby pudło się nie rozleciało. W przypadku, Dy udało nam się zdobyć niski i szeroki karton kładziemy go normalnie i ucinamy jego górne „uszy”. Następnie workami foliowymi wyklejamy dno i boki pudła – aby karton nie zawilgł od ziemi. Worki mocujemy taśmą klejącą. Do środka wsypujemy odpowiednią ilość ziemi i torfu, polecam w stosunku 1:2 z przewagą ziemi. Podziwiamy nasze dzieło Wprawdzie takie rozwiązanie nie jest bardzo estetyczne, jednak jeśli chcemy możemy dołożyć jakieś kamienie lub korzenie – ja osobiście zrezygnowałam z takich „ozdób” aby wykopujący się żółw nie napotykał na żadne przeszkody. Tego typu rzeczy poprawią trochę wygląd wybiegu, ale tak naprawdę nie są one potrzebne i osobiście nie uważam, aby moje żółwie czuły się na takim prostym wybiegu gorzej niż te, które mają „dopieszczone” wybiegi, a to chyba najważniejsze. UWAGA! Jeśli na Twoim balkonie wybieg byłby całkowicie oświetlony należy zadbać o zacienione miejsce – wycinając mniejszą dziurę w ściance lub pozostawiając jedno z górnych „uszy” odpowiednio je usztywniając (np. przylepiając je do bocznych krawędzi taśmą klejącą)
|
|
| LAST_UPDATED2 |
INFORMACJE